Бисквити, курабии, дребни сладки.

Тетрадка с вашите рецепти.

Модератори: aniyon, Reni 75

Re: Бисквити, курабии, дребни сладки.

Мнениеот aniyon на Чет Ное 26, 2009 11:33 am

Дребни лимонови сладки
(източник: сп Бон апети )

210 г бяло брашно
140 г меко масло
70 г пудра захар
сокът на половин лимон
стърготините на кората на 1 лимон
1 ванилия
Продуктите смесвам и разбърквам на гладко тесто. Шприцовам върху тавичка, постлана с хартия за печене дребни розички. Печа на предварително загрята до 170 градуса фурна до леко златисто.
Прикачени файлове
drebni limonovi sladki.jpg
drebni limonovi sladki.jpg (62.68 KiB) Прегледано 4655 пъти
Аватар
aniyon
Наш човек
 
Мнения: 5630
Регистриран на: Пет Дек 19, 2008 8:29 pm
Местоположение: Димитровград

Re: Бисквити, курабии, дребни сладки.

Мнениеот aniyon на Съб Дек 19, 2009 11:35 am

Бисквитки с канела, мед и джинджифил

150 г брашно
90 г меко масло
80 г кафява захар
щипка сол
90 г мед
1/2 кафеена лъжичка джинджифил
1 смлян карамфил
1 кафеена лъжичка канела
1/2 кафеена лъжичка сода за хляб
50 г стафиди
50 г смлени печени бадеми

Разбивам добре маслото и захарта заедно с подправките (сол, карамфил, канела, мед,джинджифил).В меда добавям 1 с.л. вода и изсипвам при маслената смес.Содата смесвам с брашното и поетапно прибавям и него, бъркайки.Накрая слагам стафидите и оставям за 15-20 мин тестото да почине. Взимам малки късчета от него, овалвам в смлените бадеми, леко сплесквам и нареждам в постлана с хартия тавичка.Печа за около 15 мин в предварително загрята фурна. Когато напълно изстинат, отлепям от хартията . Чак тогава са готови за консумация.
Прикачени файлове
biskvitki s med, kanela i djindjifil.jpg
biskvitki s med, kanela i djindjifil.jpg (51.9 KiB) Прегледано 4608 пъти
Аватар
aniyon
Наш човек
 
Мнения: 5630
Регистриран на: Пет Дек 19, 2008 8:29 pm
Местоположение: Димитровград

Re: Бисквити, курабии, дребни сладки.

Мнениеот aniyon на Пон Дек 21, 2009 5:19 pm

Линцерови сладки

400 г брашно
200 г мас
160 г пудра захар
3 жълтъка
1 белтък
2 прахчета ванилия
Смесвам и разбърквам захарта ,брашното и ванилиите. Добавям размекнатата мас и разбитите яйца и белтъка. Замесвам меко тесто. Оставям за 1 час да почива.Разделям го на две и разточвам едната половина на кора с дебелина окло 5-6 мм на набрашнена повърхност. Изрязвам фигурки две по две, като на едната с малка капачка изрязвам отвори (за да не се деформира фигурата от натиска, първо изрязвам отворите, а след това преценям и изрязвам с голямата фигура). Печа на предварително загрята до 180 градуса окло 5 мин.Сладките трябва да останат бели. След като изстинат овалвам в пудра захар. Слепвам посредством сладко от ягоди плътна фигурка и такава с отвор. Някои украсявам с разтопен на водна баня черен шоколад.
Прикачени файлове
lincerovi sladki copy.jpg
lincerovi sladki copy.jpg (39.72 KiB) Прегледано 4569 пъти
Аватар
aniyon
Наш човек
 
Мнения: 5630
Регистриран на: Пет Дек 19, 2008 8:29 pm
Местоположение: Димитровград

Re: Бисквити, курабии, дребни сладки.

Мнениеот aniyon на Пон Фев 08, 2010 12:27 pm

Ореховки с овесени ядки

100 г орехи
50 г фини овесени ядки
50 г брашно с набухвател
2.с.л. коняк (ликьор)
80 г захар на пясък
1 яйце
5-6 сушени сини сливи,
65 г меко масло

Орехите слагам в найлонова торбичка и с помощта на точилката натрошавам на по- едричко.Изсипвам ги в по- дълбок съд. Към овесените ядки добавям коняка и ги оставям настрана. Маслото и брашното стривам на трохи. Добавям орехите, захарта, овесените ядки. Чуквам яйцето отгоре и разбърквам добре. Взимам с лъжичка от сместа и слагам на тавичка с хартия за печене на разстояние. Отгоре мушвам нарязани парченца сини сливи.Трябва да се получат окло 22-24 бр ореховки.Печа на предварително загрята до 185 градуса фурна, средна скара, 13-14 мин . Отдолу трябва да станат леко кафяви.Изваждам и охлаждам на скара.
Прикачени файлове
orehovki s oveseni qdki.jpg
orehovki s oveseni qdki.jpg (57.05 KiB) Прегледано 4496 пъти
Аватар
aniyon
Наш човек
 
Мнения: 5630
Регистриран на: Пет Дек 19, 2008 8:29 pm
Местоположение: Димитровград

Re: Бисквити, курабии, дребни сладки.

Мнениеот arabela на Пон Фев 22, 2010 9:29 am

Пурички с лимонада

500гр свинска мас
250мл газирана безалкохолна напитка(лимонада,фанта,кока-кола....)
1ч.л.захар
щипка сол
ванилия(по желание)
около 1кг брашно

гъсто сладко или локум
пудра захар за овалване

Маста трябва да е размекната,но не разстопена.Замесва се тесто.Разделя се на топки,които се разточват на тънки кори.Нарязват се на правоъгълни парчета с приблизителни размери 5 на 5-6см.Слага се в края малко сладко или локум и се навива като пуричка.Пекат се в неподмазана тава при температура 200градуса.
Извадени от фурната се оставят малко да изстинат(но не напълно) и се овалват в пудра захар.
purichki.jpg
purichki.jpg (33.45 KiB) Прегледано 1634 пъти
Последна промяна arabela на Пет Дек 28, 2012 7:52 am, променена общо 1 път
Аватар
arabela
Наш човек
 
Мнения: 3113
Регистриран на: Пон Авг 17, 2009 1:06 pm

Re: Бисквити, курабии, дребни сладки.

Мнениеот Reni 75 на Пон Фев 22, 2010 11:23 am

Много хубава рецепта, Миленче :thumbsup: .Ех, да можеше сега да се почерпим от тези вкусни пурички .........
Изображение
Аватар
Reni 75
Наш човек
 
Мнения: 4575
Регистриран на: Пон Яну 19, 2009 10:54 am
Местоположение: София

Шоколадови сладки

Мнениеот rumelina61 на Вто Мар 02, 2010 11:16 am

Продукти за десертното ястие:

1. 180 г мазнина
2. 200 г захар
3. 90 г кафява захар
4. 2 яйца
5. 2 чаени лъжички ванилия
6. 250 г пресято брашно
7. 1 1/2 чаена лъжичка сол
8. 1 чаена лъжичка сода за хляб
9. 340 г парченца шоколад
10. 125 г счукани орехи
11. 115 г шоколад

Приготвяне на десертното ястие:
Смесваме мазнината, двата вида захар, яйцата и ванилията. Разбиваме с миксер, докато стане лека и пухкава смес.
В купа пресяваме брашно, сол, сода. Прибавяме към маслената смес и объркваме. Добавяме шоколадовите парченца и ядките в тестото.
Отмерваме по една лъжица смес на приготвения пергамент. Нареждаме сладките на разстояние 7 см помежду им. Притискаме ги леко с вилица.
Печем 10-12 минути на 190 градуса. Махаме сладките от пергамента, докато са топли и подреждаме в чиния за сервиране.
Разтопяваме шоколада в тенджера на водна баня. Напълваме в шприц и украсяваме сладките с шоколадовата смес.

Източник: iastia.blogspot.com
rumelina61
Нов
 
Мнения: 2
Регистриран на: Вто Мар 02, 2010 9:44 am
Местоположение: Rousse

Re: Бисквити, курабии, дребни сладки.

Мнениеот aniyon на Сря Мар 03, 2010 12:29 pm

Бисквити с крем от извара и шоколад
(източник:брошура на Кауфланд)

за бисквитите:
250 г бяло брашно
50 мл прясно мляко
2 с.л. краве масло
2 щипки канела
3 с.л. мед
за крема:
200 г безсолна извара
2 с.л. течен шоколад
2 с.л. течна сметана
Пресявам брашното и към него добавям мекото масло,млякото,канелата и течния пчелен мед.Разбърквам добре до хомогенност. Разточвам кора с дебелина около 3 мм. С формички изрязвам малки кръгчета (сърчица, или други фигурки). Нареждам едно до друго в тава с хартия за печене. Печа на предварително загрята до 200 градуса фурна,около 10 мин (леко да покафенеят отдолу). От продуктите приготвям крем. След като бисквитите се охладят, слепвам две по две с дебел слой крем. За украса отгоре разтапям на водна баня течен шоколад, към който прибавям малко течна сметана.
Прикачени файлове
biskviti s krem ot izvara i shokolad.jpg
biskviti s krem ot izvara i shokolad.jpg (49.32 KiB) Прегледано 4457 пъти
Аватар
aniyon
Наш човек
 
Мнения: 5630
Регистриран на: Пет Дек 19, 2008 8:29 pm
Местоположение: Димитровград

Re: Бисквити, курабии, дребни сладки.

Мнениеот aniyon на Нед Мар 07, 2010 6:54 pm

Масленки
за окло 15 бр

200 г брашно
100 г мас
2 жълтъка
80 г пудра захар
1 с.л. какао
1 пак ванилия
течен шоколад
Размекнатата мас разбърквам със захарта и жълтъците до хомогенна смес. Отгоре пресявам брашното с ванилията и замесвам тесто. Разделям го на две. В едната част добавям какаото и отново замесвам докато се получи едноцветна маса. Оформям светлото и тъмното теста като отделни фитили с диаметър около 3 см. Нарязвам ги на кръгове с по 1 см дебелина.Слагам върху едното кръгче малко течен шоколад. Отгоре полагам кръгче с различен цвят. Оформям бисквитка с дебелина около 1 см. Подреждам върху тавичка с хартия за печене. Загрявам предварително фурната до 180 градуса и печа 13-15 мин. Когато леко се охладят, овалвам в пудра захар.
Прикачени файлове
maslenka 2.jpg
maslenka 2.jpg (54.61 KiB) Прегледано 4418 пъти
Аватар
aniyon
Наш човек
 
Мнения: 5630
Регистриран на: Пет Дек 19, 2008 8:29 pm
Местоположение: Димитровград

Re: Бисквити, курабии, дребни сладки.

Мнениеот arabela на Съб Мар 13, 2010 12:42 pm

Сладки "Въздишка по Ориента"
(източник Вили Конова)

1ч.ч пшеничен грис
100гр масло
2ч.ч прясно мляко
200гр захар
100мл вода
2 яйца
канела/ванилия/лимон

Гриста зе запържва до златисто в маслото.Добавя се подсладеното със 100гр захар мляко.Бърка се на слаб котлон докато сместа започне да се отделя от съда.Ароматизира се според предпочитанията.Оставя се да изстине.Добавят се яйцата и се бърка с миксер(с бъркалките за тесто).С мокри ръце се правят топчета колкото по-голям орех.Нареждат се в подмазана тава и се пекат на 200градуса до порозовяване.Истиналите топчета се потапят в горещ сироп от 100мл вода+100гр захар.
*от тази доза ми излязоха около 50 сладки
46787_151602554861684_5611833_n.jpg
46787_151602554861684_5611833_n.jpg (38.96 KiB) Прегледано 1639 пъти
Последна промяна arabela на Пет Дек 28, 2012 7:28 am, променена общо 1 път
Аватар
arabela
Наш човек
 
Мнения: 3113
Регистриран на: Пон Авг 17, 2009 1:06 pm

ПредишнаСледваща

Назад към Споделени рецепти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron