Домашно консервиране

Тетрадка с вашите рецепти.

Модератори: aniyon, Reni 75

Домашно консервиране

Мнениеот Reni 75 на Пон Май 18, 2009 8:53 am

Лозови листа (от Reni 75)
Консервиране на домати (от Танго)
Стерилизирани гъби (от aniyon)
Люти чушлета (от Reni 75)
Люти чушлета 2 вид (от arabela)
Сладко от дюли (от aniyon)
Желе от дюли (ot aniyon)
Зелен фасул в буркани (от aniyon)
Белени домати (ot aniyon)
Кьопоолу (от aniyon)
Домати (oтТанго)
Пикантна лютеница и пюре със сурови чушки (ot tillia)
Конфитюр от пъпеш (ot tillia)
Бобена салата(от aniyon)
Коприва (ot izipl)





Лозови листа

За целта се избират млади, крехки и нежни лозови листа. Подходящи са листата от сортовете "Памид" и "Отело". Берат се връхните, добре развити и млади листа, преди пръскане.
Листата се почистват от дръжките, накисват се в студена вода, за да се измият.
Измитите листа се оформят на рула по 25-30 броя и се подреждат в буркани, притискат се плътно за да изгони въздуха; слага се щипка сол /по желание/.Налива се вода до половината на бурканите, които се затварят с капачки.Слагат се в подходящ за стерилизация съд с капачките надолу /бурканите не трябва да плуват в съда/.След завирането на водата в съда, се оставят да клокнат за не повече от 2-3 мин.
Забележка: Ако се преварят при стерилизацията листата се разпадат!
Прикачени файлове
Lozovi lista.jpg
Lozovi lista.jpg (11.69 KiB) Прегледано 24820 пъти
Последна промяна Reni 75 на Съб Авг 08, 2009 5:06 pm, променена общо 1 път
Изображение
Аватар
Reni 75
Наш човек
 
Мнения: 4575
Регистриран на: Пон Яну 19, 2009 10:54 am
Местоположение: София

Re: Домашно консервиране

Мнениеот Танго на Съб Авг 08, 2009 3:09 pm

Консервиране на домати

20 кг. домати за около 20 буркана от 800гр.
Сол около една чаена чашка /най-добре на вкус/

Доматите се измиват, режат се на парчета като за салата, най-добре впрегнете мъжка сила за това :) , посоляват се на вкус, разбъркваг се добре и се пълнят буркани, като се притискат добре, да не се окаже след стерилизацията, че е пълен буркана само до половината. Понякога в салатата режа и килограм зелени чушки сиврия и китка магданоз. Сега не сложих. Стерилизират се 15-20 минути.
d704d250b958[1].jpg
d704d250b958[1].jpg (19.19 KiB) Прегледано 24814 пъти
9b7c86bbfa8a[1].jpg
9b7c86bbfa8a[1].jpg (18.59 KiB) Прегледано 24807 пъти
„За да бъдеш един от тях, попитай един от тях!” Търсеща светлина
Аватар
Танго
Почетен член
 
Мнения: 790
Регистриран на: Сря Фев 11, 2009 8:04 pm

Re: Домашно консервиране

Мнениеот aniyon на Нед Авг 09, 2009 2:40 pm

Стерилизирани гъби
(източник: сп " Вкусотии в чинии")

Гъбите се почистват и измиват (не е упоменато количество). Варят се в подсолена вода до 15 мин до омекване.Отцеждат се, нарязват се на ивички и се нареждат в буркани (не е упоменато от колко мл). На дъното на всеки са сложени по 1 дафинов лист, 4 зърна черен пипер, 2 зърна бахар, 5 гр сол, 1 с.л. олио, 50 гр оцет,. Бурканите се доливат с вода. Затварят се и се стерилизират 1 час.

Донка Монева, Ст. Загора

Забележка:Аз направих гъбите в 270 - 300 мл бурканчета. Във всяко едно сложих: 1 дафинов лист, 3-4 зърна черен пипер, 1 зърно бахар,1 кафеена лъжичка сол, 1 чаена лъжичка зехтин, 1 чаена лъжичка оцет. Гъбите оставих цели, а по- големите нарязах на две. Долях с водата и стерилизирах 1 час.
Прикачени файлове
gybi.jpg
gybi.jpg (57.85 KiB) Прегледано 24466 пъти
Аватар
aniyon
Наш човек
 
Мнения: 5631
Регистриран на: Пет Дек 19, 2008 8:29 pm
Местоположение: Димитровград

Re: Домашно консервиране

Мнениеот Reni 75 на Пон Окт 05, 2009 9:43 am

Люти чушлета

1ч.ч.=200мл.
1 кг. малки люти чушки
1-2 средни моркова
1 малка глава чесън
За маринатата:
1 ч.ч.оцет
2 ч.ч. вода
5 суп. л. олио
по 1 ч.л. сол и захар
магданоз
Лютите чушлета /сорт "Рибки", "Шипка" и др./ измивам добре и подсушавам.Загрявам котлона на печката и нареждам върху нея чушлетата за кратко, колкото да се обжари люспата им от всички страни.
На дъното на бурканчета от 350 мл. по малко нареждам нарязаните на колелца моркови и чеснови скилидки.Запълвам пространството с чушките, притискам леко, поръсвам с нарязания магданоз.
Маринатата приготвям като посочените продукти слагам в тенджерка и загрявам до възвиране.Горещатата марината наливам в бурканчетата и бързо затварям с винтовите им капачки. Обръщам ги с капачките надолу да се вакуумират.
За съхранението им за по- дълъг период от време е добре да се стерилизират за няколко минути.
Прикачени файлове
luti chushleta.jpg
luti chushleta.jpg (14.41 KiB) Прегледано 23973 пъти
Изображение
Аватар
Reni 75
Наш човек
 
Мнения: 4575
Регистриран на: Пон Яну 19, 2009 10:54 am
Местоположение: София

Re: Домашно консервиране

Мнениеот arabela на Сря Окт 14, 2009 4:32 pm

Люти чушлета 2 вид

Лютите чушлета се нареждат плътно в бурканчета.На едно такова бурканче се слага по 1ч.л.сол и 1ч.л.захар.Пълни се до горе с оцет и се затваря хубаво.Разклаща се известно време до разтваряне на солта и захарта и това е!
Изображение
Аватар
arabela
Наш човек
 
Мнения: 3113
Регистриран на: Пон Авг 17, 2009 1:06 pm

Re: Домашно консервиране

Мнениеот aniyon на Сря Окт 14, 2009 4:45 pm

arabela написа:Пълни се до горе с оцет...


Сега отново се сещам за чушлетата, които направи моят мъж. Той казва, че оцетът е само два пръста на дъното на буркана, а нагоре долива с вода. Иначе мерките са същите като твоите.
Аватар
aniyon
Наш човек
 
Мнения: 5631
Регистриран на: Пет Дек 19, 2008 8:29 pm
Местоположение: Димитровград

Re: Домашно консервиране

Мнениеот arabela на Сря Окт 14, 2009 5:39 pm

Да,но тогава се слага аспирин или се клопват за капачка.Аз ги правя така и няма грешка.Съпруга ми обича и по-киселко и от оцета(от бурканчето)си слага в супите.
Аватар
arabela
Наш човек
 
Мнения: 3113
Регистриран на: Пон Авг 17, 2009 1:06 pm

Re: Домашно консервиране

Мнениеот aniyon на Вто Окт 20, 2009 2:40 pm

Сладко от дюли
(за 5-6 бурканчета от 300 гр)

1 кг дюли(изчистен плод)
1 кг захар
1 л вода
1, 2 листа индрише (по желание)
1 р.ч.л. лимонена киселина

Когато почиствам дюлите от семето, парченцата оставям в студена вода, за да не покафенеят бързо. Разтварям захарта във водата и слагам на котлона. През това време рендосвам парчетата дюли,без кората и слагам в сладкия сироп. Варя на силен котлон.С лъжица отстранявам получилата се пяна. След около час сладкото започва да сгъстява и да придобива по- тъмен цвят. Изваждам малко в чинийка и след като изстине преценям дали е достигнало желаната от мен гъстота.Добавям индришето и лимонената киселина. Варя още 3-5 мин на по- слаб котлон.Изсипвам в предварително измити, подсушени и леко затоплени бурканчета. Затвярям и обръщам с капачката надолу до пълното изстиване на сладкото.
.
Прикачени файлове
 дюли.jpg
дюли.jpg (48.14 KiB) Прегледано 23904 пъти
Аватар
aniyon
Наш човек
 
Мнения: 5631
Регистриран на: Пет Дек 19, 2008 8:29 pm
Местоположение: Димитровград

Re: Домашно консервиране

Мнениеот aniyon на Вто Окт 20, 2009 2:51 pm

Желе от дюли
(за около 2- 3 бурканчета от 300 г)

Запазих семето, сърцевината и кората на дюлите, които използвах за сладкото (около 500 г) Нарязах 500 гр ябълка на тънко. Залях ги с вода да ги покрие и варих около 20 мин до омекването, но не разваряването им. Прецедих с марля горещия сок. На литър сложих 700 г захар. Варих на силен котлон до сгъстяване. Малко преди свалянето му от котлона добавих 1 к.л. лимонена киселина. Желето налях в сухи и затоплени бурканчета. Оставих да изстиват без да обръщам на капачката.
Прикачени файлове
jele ot diuli i qbylki.jpg
jele ot diuli i qbylki.jpg (38.09 KiB) Прегледано 23902 пъти
Аватар
aniyon
Наш човек
 
Мнения: 5631
Регистриран на: Пет Дек 19, 2008 8:29 pm
Местоположение: Димитровград

Re: Домашно консервиране

Мнениеот aniyon на Пет Окт 30, 2009 1:26 pm

arabela написа:Да,но тогава се слага аспирин или се клопват за капачка


Месец и половина откакто е направил чушлетата, не са се развалили. Не е слагал нито аспирин, нито е стерилизирал. Само си е завинтил капачките на бурканите и толкоз. Даже вече два буркана с люти чушлета бяха изядени. Колкото повече стоят в оцетената марината, лютивината им намаля и стават много приятни за консумация.
Аватар
aniyon
Наш човек
 
Мнения: 5631
Регистриран на: Пет Дек 19, 2008 8:29 pm
Местоположение: Димитровград

Следваща

Назад към Споделени рецепти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта