Аз и порастналото ми дете.

Обичани и обгрижвани. С какво ни зарадваха?

Модератори: aniyon, Reni 75

Аз и порастналото ми дете.

Мнениеот aniyon на Сря Фев 18, 2009 8:59 am

В повечето случаи при пълнолетие децата ни стават самостоятелни и се отделят от семейното гнездо. Някои отиват да учат, други да работят. Имат ли нужда от съветите и напътствията ни? Трябва ли да ги оставим сами да решават всичко в живота си? Подкрепа и помощ без да бъде поискана необходима ли е?
Аватар
aniyon
Наш човек
 
Мнения: 5631
Регистриран на: Пет Дек 19, 2008 8:29 pm
Местоположение: Димитровград

Re: Аз и порастналото ми дете.

Мнениеот николова на Сря Фев 25, 2009 9:18 am

Здравей те! Аз ви чета отдавна и реших тук да ви пиша.Аз съм от гледната точка /все още/от на децата.Всеки момент ще стана "Мама",но до възпитание има мн. време.Бих казала че майка е свършила страхотна работа с отглеждането на мен и сестра ми.Можем да се оправяме сами,в краен случай /непомня такъв/ искаме помощ.От нея може да се каже, че искаме съвет без налагане ,а просто мнение,защото споделяме с нея.Когато бяхме малки тя беше "строга" с нас ,но за да го научим и запомним.А сега ни е приятелка -за да споделяме с нея и да не грешим.
За това мисля, че всички вие сте успяли в отглеждането на вашите деца,но неможе вече да му се налагате с вашото мислене/ те имат собствена гледна точка/,просто го кажете като МНЕНИЕ,те може да го вземат под внимание.
николова
Нов
 
Мнения: 2
Регистриран на: Пон Фев 16, 2009 5:09 pm
Местоположение: Созопол

Re: Аз и порастналото ми дете.

Мнениеот aniyon на Сря Фев 25, 2009 6:51 pm

Николова, здравей ! Много ми е приятно, че сподели мнението си с нас ! Чувствай се удобно ! :)
Аватар
aniyon
Наш човек
 
Мнения: 5631
Регистриран на: Пет Дек 19, 2008 8:29 pm
Местоположение: Димитровград

Re: Аз и порастналото ми дете.

Мнениеот Йоланта на Пет Фев 27, 2009 12:11 am

Аз мисля, че всички деца имат точно толкова нужда от нас, колкото ние сме решили. До 18 г. всички родители имат предостатъчно време да покажат верния път на децата си, верен дори според собствената им (на родителите) гледна точка. Съответно пак родителите определят доколко децата им ще се нуждаят от тях и помощта им. Ето, напр., в класа на дъщеря ми повечето деца ходят сами на училище, връщат се сами и т.н. Ние имаме възможност все още да я водим и взимаме. Нуждае ли се тя от това улеснение повече от другите деца? Не. Просто ние така сме преценили. В нашия квартал бродят много кучета, освен това, в два от дните тя ходи на пиано в един висок блок на 12-ти етаж, на който асансьорите постоянно се повреждат и т.н. Тези страхове са в моята глава. Не съм направила усилие да ги преодолея, следователно ще продължавам да правя това за нея, докато реша СВОЯ, а не нейния проблем.
Много родители не се замислят, че ако помощта им продължи повече от необходимото, тя касае не толкова децата им, колкото тях самите. Напр., моят свекър не спира да ни зарежда с компоти, които не ядем. Реално, той има нужда да уплътнява времето си с илюзията, че прави нещо за някого. Но това не значи, че имаме нужда от това, на моменти дори тези безкрайни буркани създават хаос в кухнята. Безкрайно ценните и непоискани съвети също са много вредни, защото когато се дават на човек в зряла възраст, по-скоро облекчават съветващия, отколкото помагат на съветвания. Повечето неща, които човек може да промени в живота си, са до 18 г. После животът му тръгва в някаква посока и всеки натрапен съвет може да му покаже колко погрешен избор е направил, но не и да му помогне.
Мисля да съветвам и напътствам дъщеря ми, преди да е навършила пълнолетие. После само да й помагам в избора, който тя самата е направила.
Йоланта
Напредващ
 
Мнения: 124
Регистриран на: Нед Яну 04, 2009 11:53 pm

Re: Аз и порастналото ми дете.

Мнениеот Reni 75 на Пон Юни 07, 2010 10:26 am

Прези изминалите месеци често се случвdше да се похвалите с успехите и напредъка на вашите деца!
Повечето от вас имат вече порастнали синове и дъщери.Би могло да се каже, че вече са се ориентирали в учебен, професионален и житейски план.Повечето от тях имат и настоящи половинки в живота си.
Въпросите, които възникнаха, четейки вашите постове в темата са следните:
1.Как възприемате настоящите половинки на вашите порастнали син/дъщеря?
2. Контактувате ли с тях и как?
3.Какви са взаимоотношенията ви?
4.Дразните ли се, когато се месят в домакинството ви или ползват жилището ви?
Въпросите са примерни, може да поставите допълнителни такива.
С менията ви по тези въпроси ще си помогнем и дадем съвети едни на други!Ще е полезно за всички ни, дори и за посетителите на форума.
Изображение
Аватар
Reni 75
Наш човек
 
Мнения: 4575
Регистриран на: Пон Яну 19, 2009 10:54 am
Местоположение: София

Re: Аз и порастналото ми дете.

Мнениеот Танго на Чет Юни 10, 2010 1:52 pm

Рени, интересна тема за размисъл! Предполагам очакваш най-вече аз да ти отговоря, ще го направя на драго сърце, но понеже е много обширна тема, ще го направя когато имам повече свободно време, обещавам! :D На прима виста - харесвам приятеля на дъщеря си и приятелката на сина си много! Това е рядък късмет! :good: Понеже разликата във възрастта между моите деца е само една година и един месец, те израснаха като близнаци. Забелязвам /не само аз и други го забелязват/една зависимост - приятелят на дъщеря ми прилича на синът ми и визуално, и по характер и обратно - приятелката на сина ми много прилича на дъщеря ми! По тази причина аз приемам чуждите деца досущ като свои! Но засега са идвали само на гости, за по два-три дена. Децата ми все още не са се събрали да живеят с половинките си в едно домакинство, сигурно и това ще стане скоро...А ако и ние трябва да живеем заедно с тях под един покрив - направо се плаша. :shock: Най-добре за младите е да живеят отделно, самостоятелно. Това го знам от собствен опит. Живяла съм със свекърва ми 6 години, много ми е помагала, но много повече се обичаме, като сме далече и си ходим само на гости!!! :grin:
„За да бъдеш един от тях, попитай един от тях!” Търсеща светлина
Аватар
Танго
Почетен член
 
Мнения: 790
Регистриран на: Сря Фев 11, 2009 8:04 pm

Re: Аз и порастналото ми дете.

Мнениеот Reni 75 на Чет Юни 10, 2010 2:26 pm

Танче, благодаря ти, че се престраши първа да дадеш отговор на поставения въпрос :hug:
Смятам,че дискутирайки темата може много да си помогнем.Времената са такива, че е трудно човек да живее под наем /особено в София/ или да се ангажира с кредит за самостоятелно жилище, особено при несигурна, непостоянна или по- ниско платена работа.
Танго написа:А ако и ние трябва да живеем заедно с тях под един покрив - направо се плаша.

Да, именно от това съжителство възникват същинските проблеми. Или още докато правят опити да съжителстват заедно с половинките си, да свикват с характери, навици и изисквания.
Затова, моля, не подминавайте темата, дори да изкажете хипотетично мнение/предложение, ще е интерсно!
Изображение
Аватар
Reni 75
Наш човек
 
Мнения: 4575
Регистриран на: Пон Яну 19, 2009 10:54 am
Местоположение: София

Re: Аз и порастналото ми дете.

Мнениеот aniyon на Пон Юни 21, 2010 4:37 am

Децата ми не са семейни.Дай Боже, като му дойде времето и това да се случи!
Рени, едно е хипотетично да си представя този момент, друго е самата действителност. Винаги съм заставала зад гърба на децата си и съм се доверявала на техните преценки, подкрепяла съм решенията и изборът им.Струва ми се, че и в дадения случай няма да имам възражения и претенции. Човек сам избира с кого и как да живее. За мен няма да имат значение възраст, етнос, образование, положение и каквото още се сетите.В крайна сметка всеки родил се на тази земя търси щастието. А то е твърде индивидуално преживяване и няма критерии за него.Аз не искам да съм пречката, преградата и забраната за когото и да било, най- малко за момчетата си. Те знаят моята позиция.Ще приема техните момичета като мои момичета. Ако не ми допаднат, ще се опитам да стоя настрана. Не бих искала моето мнение да помрачава тяхното щастие.
Мога още много да пиша...защото всичко е хипотетично. Знам, че действителността е непредведима, но това са моите разбирания и бих искала да се придържам към казаното от мен, когато се случи.
Аватар
aniyon
Наш човек
 
Мнения: 5631
Регистриран на: Пет Дек 19, 2008 8:29 pm
Местоположение: Димитровград

Re: Аз и порастналото ми дете.

Мнениеот arabela на Пон Юни 21, 2010 6:02 am

За мен е твърде рано да мисля по тази тема.И аз като Йони винаги подкрепям децата си,но момичетата,които си харесват от сега все не са по моя вкус!Съжалявам,но не мога да си кривя душата!Ако след години нещата са все така,просто не знам какво ще правя.
Аватар
arabela
Наш човек
 
Мнения: 3113
Регистриран на: Пон Авг 17, 2009 1:06 pm

Re: Аз и порастналото ми дете.

Мнениеот Йоланта на Чет Юли 29, 2010 10:18 pm

arabela написа:За мен е твърде рано да мисля по тази тема.И аз като Йони винаги подкрепям децата си,но момичетата,които си харесват от сега все не са по моя вкус!Съжалявам,но не мога да си кривя душата!Ако след години нещата са все така,просто не знам какво ще правя.


:lol: :lol: Сладурана :lol:
Те и другите не знаят, не се тревожи :lol:

Не знам дали е по темата, но при мен възникна следният проблем: Дъщеря ми е на 12 г. и не създава абсолютно никакви проблеми, мога да кажа, че съм доволна. Ако прави нещо, което не бива, акълът ми стига до там, че да видя собствената си грешка (много родители, вкл. и моите, си мислят, че децата им са паднали от небето и че грешките им нямат ниииищо общо с тях :D ) и да я коригирам. НО не ми харесва начинът, по който се облича и си прави косата. Не се прави на по-голяма, отколкото е (както сигурно си помислихте), но проявява пълно отсъствие на вкус и е непреклонна. Знам, че всеки има вкус, знам, че моят не е меродавен, но ... просто не ми харесва и се виждам в чудо. Тя дори не подражава на съученичките си - да кажеш, че не иска да се различава от другите :roll: Не. Къде ми е грешката и къде сбърках? До миналата година й беше все едно как ще е облечена и аз си я обличах по мой вкус, децата я харесваха и дори й подражаваха. Не съм и предполагала, че точно това ще е препъникамъка в отношенията ни. :roll:
Йоланта
Напредващ
 
Мнения: 124
Регистриран на: Нед Яну 04, 2009 11:53 pm

Следваща

Назад към Да похвалим децата си

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron